L-au enervat pe Călin Popescu Tăriceanu

Acum două zile gigelul ajuns la Cluj-Napoca pentru a-l prezenta cel mai nou membru al ALDE, Marius Nicoară, senator liberal şi fost preşedinte al PNL între 2011 şi 2013. Actualul președinte al ALDE și preşedintele Senatului a fost aşteptat de cîţiva localnici care l-au huiduit şi au scandat „Justiţie, nu corupţie!”, „Legi pentru cetăţeni, nu pentru politicieni”, „Demisia”, „Ruşine să vă fie”, motiv pentru care intrarea în sediul ALDE Cluj a fost păzită de jandarmi. Nu înseamnă mare lucru (mai multe informații găsești aici), obrazul celor doi e mult prea gros pentru protestele cîtorva clujeni, dar ajută la înțelegerea contextului.

Pe de altă parte, mii de oameni au ieșit ieri în cîteva dintre orașele mari ale României ca să protesteze față de schimbarea pe repede înainte Codurilor de Procedură Penală. Protestele alea au devenit deja ceva obișnuit, de obicei sînt pașnice chiar dacă aseară oamenii s-au cam plîns că jandarmii au fost cam brutali în București.

O mînă de oameni au făcut ceva mai mult decît au reușit să facă clujenii și cele cîteva mii de persoane care au ieșit la protest ieri: au protestat în holul parlamentului. Reacția? Un președinte al senatului cam nesigur și enervat a ieșit la înaintare cu același tupeu de borfaș cu care ne-a obișnuit de ceva vreme. Declarațiile următoare pot fi intepretate foarte ușor ca o reacție la frică - pentru el cîteva mii de persoane protestînd în spațiul public nu reprezintă mare lucru (doar o flegmă în plină furtună), dar atunci cînd protestele îi ajung în fața ușii totul (întreaga lui percepție) se schimbă. Următoarele proteste ar trebui să fie în spațiul de acțiune al politicienilor vizați: parlament, sedii de partide, etc.

Am retrait pentru cîteva minute ziua de 28 ianuarie 1990 cînd la inițiativa partidelor istorice PNL și PNȚCD solicitasem să avem o întîlnire cu reprezentanții noii puteri de la București, adică a FSN-ului. La Guvern ne astepta o contramanifestație făcută de FSN cu muncitori de la IMGB. Exact aceeași atmosferă de agresivitate dusă la extrem, de intoleranță pe care am văzut-o atunci am reîntîlnit-o astazi promovată de USR și simpatizanții pe care i-a adus astăzi în Parlament.

Aceste manifestari sînt manifestări de tip fascist. Așa a început fascismul și totalitarismul în Europa. Și comuniștii după război la fel s-au comportat, prin violență, să acapareze puterea. Atâta vreme cît eu sînt președinte al Senatului, vă spun că nu sînt dispus să închid ochii, să mă fac că nu văd și să tolerez astfel de atitudini", a continuat Tăriceanu.

Președintele Senatului a spus că pe viitor se vor lua măsuri în privința vizitatorilor în Parlament. "Trebuie să luăm măsuri ca pe viitor să nu se mai întîmple astfel de situații. Nu stim încă ce măsuri dar fiți siguri că ne vom gîndi la asta", a mai spus Tăriceanu.

Sursa hotnews.