Cît de bun lider a fost de fapt Mihai I?

Sicriul cu corpul neînsuflețit al ultimului rege al României a ajuns azi în țară, iar ceva mai devreme, în jurul orei 14:30, președintele României a ajuns la castelul Peleș pentru a-i aduce un ultim omagiu. În mesajul pe care l-a lăsat în cartea de condoleanțe președintele îl consideră pe rege un lider veritabil, care și-a reprezentat țara cu onoare, curaj și patriotism. O fi fost așa (cel puțin în cîteva momente), dar n-aș putea spune că a fost un lider adevărat:

  • Mihai, singurul rege al României secolului trecut cu numele ăsta, a ajuns într-o poziție de conducere în urma unor circumstanțe care nu au depins de el (s-a născut în familia potrivită la momentul potrivit) și, din ce-am înțeles, a fost implicat direct în procesul schimbării taberelor în cel de-al doilea război mondial (românii au început războiul de partea nemților și, după 23 august 1944, l-au terminat de partea americanilor și a rușilor). A fost un moment de glorie în care (probabil) și-a meritat laudele.
  • Însă, pe de altă parte, a cedat presiunilor / șantajului comuniștilor la finalul lui decembrie 1947 (dacă chiar a fost așa), ceea ce-l face o victimă a comuniștilor, la fel ca miile de oameni care au suferit în perioada aia sau chiar au murit din cauza regimului. Partea proastă pentru monarhia românească, fostul rege nu și-a revenit niciodată din starea de victimă: după căderea comunismului a fost întors din drum de vreo două ori la întoarcerea din țară și nu a opus prea mare rezistență. Nu una care să-i inspire pe oameni să-l urmeze și să-l aducă din nou pe tron.
  • Mihai ar fi putut fi un mecanic sau un aviator bun, poate a avut ceva prestanță ca om (nu am avut prilejul să-l cunosc), dar n-avea stofă de lider. Mulți dintre oamenii care l-au acceptat ca rege ar fi acceptat oricare persoană moștenitoare a titlului pentru că așa au fost educați - acțiunile acestuia ar fi contat mai puțin decît originea ”nobilă” (ceea ce e nașpa, dar trăim într-o țară în care meritocrația contează mult prea puțin).

Dacă tu consideri că greșesc sau că informațiile-s incomplete adu argumente. Sînt dispus să le ascult.

Mesajul președintelui Klaus Iohannis din cartea de condoleanțe:

„A plecat dintre noi un lider veritabil, care a reprezentat Țara cu onoare, curaj şi patriotism, în vremuri grele, devenind un reper de identitate şi solidaritate pentru națiune: Majestatea Sa Regele Mihai I al României. Prin tot ceea ce a făcut, Mihai I și-a pus întreaga viață în slujba națiunii române și a servit cu abnegație, demnitate și responsabilitate Țara în care s-a născut. Românii l-au iubit, l-au respectat şi sunt convins că el va rămâne în memoria colectivă ca un simbol al luptei poporului român pentru libertate.
În aceste clipe triste, transmit condoleanțele mele întregii Familii Regale. Sunt alături de toţi cei care respectă amintirea Regelui Mihai I şi care, în aceste momente, își exprimă regretele faţă de trecerea la cele veșnice a uneia dintre cele mai proeminente personalități ale istoriei noastre.

Sunt convins că amintirea Regelui Mihai I va rămâne mereu vie în sufletele românilor.

Sursa aici.