De ce există creaționismul

Înainte de a răspunde la întrebare te invit la un exercițiu: spune-mi cum ai explica unui persoane de acum două mii de ani (de exemplu) funcționarea unui amărît de smartphone. Adică ceva ce are cam tot omul și-l folosește zilnic, ceva ce-ți permite să filmezi și să faci poze, să accesezi youtube și o mulțime de site-uri pe internet, ceva ce folosești ca să vorbești cu prietenii de pe alt continent de parcă ți-ar fi alături. Cum i-ai explica de sateliții de pe orbita Terrei și necesitatea lor în comunicațiile pe distanțe mari (fără ei semnalul s-ar pierde datorită curburii planetei)?

Răspunsul la exercițiul ăla este: nu prea ai cum. Unii dintre oamenii antichității s-ar putea putea să fi auzit de atomi și s-ar putea să-i ducă mintea să înțeleagă cîteva dintre conceptele de bază. Dar chiar și lor le-ar lipsi suficient de multe informații pentru a înțelege cu adevărat mecanismele unei simple conversații telefonice (sau prin Skype). Cea mai la îndemînă explicație ar fi ”magie”: dispozitivul este magic, chestia asta se întîmplă cu ajutorul magiei. Și ar putea să suspecteze niște influențe supranaturale, fie divine, fie demonice, în funcție de perspectiva persoanei în cauză.

La fel e și cu informațiile legate de cosmos, genetică și evoluție: este mult mai ușor să le explici oamenilor că întreg sistemul solar a fost creat de cineva decît să le spui că norii de gaz s-au transformat treptat în stele și planete. Geneza biblică este versiunea foarte pe scurt a transformărilor la scară cosmică care au avut loc de-a lungul cîtorva miliarde de ani - perfectă pentru oamenii fără cunoștințe științifice, insuficientă celor care deja știu să gîndească. Oamenilor le este dificil (sau chiar imposibil) să perceapă transformări ce au loc de-a lungul unor perioade foarte mari de timp - cam orice mai mult de cîteva mii de ani se estompează în ceva inform. Iar evoluția ființelor vii devine vizibilă cu ochiul liber doar dacă este percepută de-a lungul cîtorva milioane de ani.

Genetica (adică informația esențială ce i-a lipsit lui Darwin în enunțul teoriei evoluției) îți oferă informații mult mai clare, dar în întregime raționale - ceva ce este greu de acceptat de către niște oameni (aproape) în întregime emoționali. Tocmai de aceea dezbaterile dintre evoluționiști și creaționiști sînt greu de cîștigat de către primii folosind doar rațiunea - chiar dacă cele două tabere vorbesc aceeași limbă, nu au același limbaj.