Probabil că ai aflat deja de incidentul care a avut loc ieri lîngă una dintre școlile din Oradea: niște fete au luat-o la șuturi pe alta. O chestie neplăcută care a făcut deja valuri, pe Facebook și nu numai. Revolta oamenilor este îndreptățită și întemeiată, chiar dacă nu e mereu îndreptată în direcția potrivită, iar concluzia generală este că da, ar trebui făcut ceva pentru pedepsirea vinovatelor și ar fi bine ca incidente de felul ăsta să fie evitate.

Am cîteva observații pe marginea subiectului:

Bătăile între elevi (fie că-s în școală sau în altă parte) sînt mai degrabă excepții decît regulă, dar nu-s deloc un fenomen nou sau izolat. Am prins și eu cîteva cînd eram elev, acum mai bine de două decenii, și am auzit despre altele mai de amploare, povestite de alții. Mai devreme sau mai tîrziu copiii / adolescenții ajung să se certe, fie din cauza conflictelor personale, fie din cauza unor rivalități mai vechi, și uneori se ajunge la bătaie. Nu se întîmplă prea des, dar e cam inevitabil.

Cea mai bună soluție în aplanarea acestor conflicte este o educație ceva mai solidă decît se practică acum. Impunerea unor reguli de comportament ajută, dar efectele sînt oarecum limitate. Cel puțin atîta vreme cît nu sînt completate de cursuri de arte marțiale făcute de la vîrste mici, de preferabil în școală. Oricare artă marțială - lista stilurilor e lungă, ai de unde alege. Efectele ar fi multiple:

  • impunerea unei anumite discipline fiecărei persoane
  • ar elimina cel puțin parțial impulsurile violente
  • victimele unei agresiuni n-ar fi în situația de acum, de a zace ca vaca așteptînd următoarele lovituri.

Alegerea îți aparține. Nu e nevoie să fii de acord cu ceea ce am scris mai sus, dar e mai bine să previi (ajutîndu-ți copilul să reacționeze singur) decît să pedepsești o agresiune care i-a lăsat urme fizice și psihologice.

Calendar: 2017-05-16 14:51

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

User Rating: / 1
PoorBest  
Bătaia între elevi are întotdeauna o soluție - Dan-Marius Sabău - articol: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.


JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

web design consultanță software applicații

Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.