#rezist nu (mai) e tocmai corect

Este admirabil că unii români încă rezistă ”pe barricade”, protestînd seară de seară în piețele orașelor din România, chiar și după 11 zile încheiate (asta ar fi a douăsprezecea, iar protestele au fost anunțate în continuare), dar #rezist nu mai este tocmai corect. Motivul este simplu: a ajuns să fie o poziție închisă. E nevoie de ceva mai mult decît pur și simplu a rezista.

Practic, rezistența asta pe baricade este un blocaj. Ordonanțele 13 și 14 au ajuns în parlament, acum e în întregime treaba deputaților, senatorilor și președintelui să le respingă sau să le transforme în legi (nu intru în detalii, au făcut-o alții de mai multe ori în ultimele zile). Ruptura între cele două tabere (oamenii de pe străzi și gigeii din parlament) este evidentă, și nu e vorba doar de diferența de perspectivă. Acum e implicată și distanța: nu mă aștept să-i văd pe deputații și senatorii din PSD și ALDE ieșind în stradă să discute cu protestatarii. Iar aceștia din urmă nu pot intra peste gigei în parlament ca să-i ia la rost.

Dar în schimb se poate face altceva: se pot lua cu asalt sediile partidelor, cabinetele parlamentarilor, adresele de email și telefoanele gigeilor pe care i-ați ales (sau nu?) să vă reprezinte în camera deputaților și cea a senatorilor. Ai o oră de masă sau cîteva mimute în care poți să scapi de la slujbă sau de la școală? Ia niște prieteni, organizați-vă și duceți-vă la sediile PSD și ALDE (în cursul zilei, cînd e cineva acolo). Vorbiți cu gigeii, spuneți-le că vreți ceva de la reprezentanții din parlament. Faceți totul cît mai oficial cu putință - dacă trebuie să-i îngropați în hîrtii / birocrație pentru obține ce vreți n-ar trebui să fie o problemă, dar s-ar putea să devină stresați dacă treceți pe acolo zilnic.

Scopul este de a-i convinge să voteze pentru respingerea ordonanței 13 și aprobarea unei ordonațe 14 corectate. Să vă faceți vocile auzite în stradă e bine (așa a apărut ordonața 14), dar NU mai este suficient. Faceți-vă auziți și pe alte căi - folosiți-le pe cele legale și nu renunțați pînă nu îi convingeți. Cu cît se implică mai mulți cu atît mai bune.