De ce nu scoateți complet limitele de viteză?

Niște pesedei vor să mărească limita de viteză în localități la 70 de km pe oră pe motiv de fluidizare a traficului. Întrebarea mea e următoarea: de ce nu le eliminați complet? Oricum, mulți șoferi ignoră limitele de viteză (dacă poliția ar sta să urmărească toate abaterile în trafic ar aduce bani la buget din amenzi de vreo 3 sau 4 ori cît salariile tuturor polițiștilor din România), în timp ce alții nu se descurcă aproape deloc în condițiile actuale de trafic. În  plus, în următorii ani mașinile autonome vor deveni suficient de avansate încît să devină un navigator de nădejde în trafic sau chiar un șoferi adevărați (destinate celor ce nu știu să conducă sau conduc al dracului de prost).

Revenind la limitatea vitezei - dacă s-ar pune accentul pe adaptarea vitezei în trafic (cu sau fără ajutorul inteligenței artificiale) în funcție de condițiile zonei și de mediu în locul limitării tuturor șoferilor s-ar obține un trafic ceva mai fluid. Ar fi ceva ce se poate face în timp (hai să zicem următorul deceniu), oferindu-le tuturor timp să se adapteze și să organizeze treburile.

Noua limită de viteză s-ar aplica doar maşinilor şi motocicletelor, în timp ce pentru celelalte categorii de autovehicule proiectul prevede maximum 60 km/h.

Potrivit iniţiatorilor, scopul este fluidizarea traficului şi reducerea oboselii șoferilor.

Actul normativ permite administratorilor de drumuri să stabilească limita de viteză chiar mai mult de 70 de kilometri pe oră, pe anumite sectoare de drum din interiorul localităţilor, dar numai cu permisiunea Poliţiei Rutiere.

În general, în majoritatea țărilor din lume, viteza maximă se încadrează între 40 și 60 de kilometri la oră.

Sursa aici.