Ziua PI a secolului și provocarea NASA

Aniversarea din acest an a zilei PI (constanta matematică folosită pentru calcului diametrului cercului sau suprafeței sferei și aproximată la 3,1415) este una ceva mai specială pentru unii: sîntem în luna a treia și ziua a 14-a a anului 2015, iar anglofilii pun luna înaintea zilei în cadrul unei date. Provocare a NASA în cadrul Zilei PI include rezolvarea din partea publicului a patru probleme din lumea reală: aflați de cîte ori s-au învîrtit roțile roboțelului Opportunity, numărul de fotografii pe care naveta spațială Dawn le va face întregii planete pitice Ceres, volumele potențiale ale oceanelor Europei (satelitul lui Jupiter spre care NASA pregătește o misiune) și fracția de unde radio care vor ajunge la Terra de la cea mai depărtată navetă spațială.

Aceste probleme sînt țintite spre elevii între clasele IV și XI, dar oricine poate încerca să le rezolve. Poți să descarci un infografic și setul de problem de aici jpl.nasa.gov/education/images/pdf/Pi_Day_2015.pdf (8 MB) și găsești mai multe informații aici: jpl.nasa.gov/edu/piday2015. Poți să-ți împărtășești răspunsurile pe twitter cu un mesaj către @NASAJPL_Edu folosind hashtag #PiDay. Cei de la NASA vor publica răspunsurile primite în 16 martie, adică peste două zile.

Oamenii de știință și inginerii lucrează cu probleme similare în fiecare și, iar constanta PI este implicată de multe ori, indiferent dacă calculează suprafața unei sfere sau efectul spațiu-timp din ecuațiile lui Einstein pentru relativitatea generală.