Ziua Star Wars, May the Fourth Be with You

îmi place seria Războiului Stelelor, am urmărit cu plăcere filmele atunci cînd au apărut (alea noi, episoadele 1, 2 și 3) și urmăresc cu interes noutățile următoarei serii de 3 filme... dar nu-s un fan împătimit. Poate tocmai de aceea nu am aflat decît acum că ziua de 4 mai este considerată de fani aniversarea seriei, cărților și culturii Star Wars.

Prima referire a zilei de 4 mai a fost în 1979, în ziua în care Margaret Thatcher a preluat postul de prim ministru a Regatului Unit al Marii Britanii. Partidul din care doamna de fier făcea parte, conservatorii, au plasat o reclamă de felicitare în The London Evening News care spunea ”May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations.”. Toată lumea știe expresia Fie ca Forța să fie cu tine (May the Force be with you), nu? Jocul de cuvinte a rezultat ceva la care mulți probabil nu se așteptau la început, iar în anul 2011 a avut loc prima aniversare organizată a zilei Star Wars în Toronto, Ontario, Canada la Toronto Underground Cinema. A doua ediție a avut loc un an mai tîrziu.

Nu m-ar mira prea tare ca anul viitor, dacă tot se lansează o nouă trilogie Războiul Stelelor, să se trezească și niște romănași de-ai noștri să aniverseze pe 4 mai... Mai ales că cîteva sute de romăni s-au declarat cavaleri Jedi la recensămîntul de acum cîțiva ani, cînd au fost întrebați de apartenența religioasă.