Absurdistanul romanesc

Cozi de așteptare pentru pașapoarte

E vară, iar printre semnele ei se regăsesc toropeala plăcută din timpul zilei, zilele ceva mai lungi și cozile de așteptare pentru prelungirea sau emiterea unui pașaport nou.

O grămadă de dobitoci fără electricitate

E o chestie pe care nu o s-o înțeleg niciodată, oricît de mult ar încerca cineva să mi-o explice. Are legătură cu știrea asta (a fost difuzată luna trecută, dar a fost reluată recent - probabil că cineva se așteaptă să se bage altcineva în seamă și să facă ceva). Oricum, cineva s-a băgat în seamă și condamnă genul ăsta de atitudine.

Mai multe familii au investit zeci de mii de euro în casele lor, dar stau tot fără curent electric de şase ani. Motivul? Strada lor se află cu 25 de metri în afara ariei de racordare la reţeaua electrică. Distribuitorul de curent, primăria şi autoritatea din domeniul energiei se încurcă în acte şi legi, iar cei care suferă sînt consumatorii.

De ce dobitoci? Păi răspunsul e simplu:

  • în primul rînd gigeii știau că n-au electricitate din momentul în care și-au început construcția caselor. Probabil că s-au așteptat ca cerințele să le fie îndeplinite la scurt timp după ce au depus actele, uitînd de birocrația autorităților statului și prostia unora dintre angajați. Dar da, sîntem în România, de ce cetățenii obișnuiți ar fi mai deștepți și mai experimentați decît autoritățile statului?
  • pe de altă parte, ca să nu fie suficient primul punct, după 6 ani încă mai așteaptă ca autoritățile să facă ceva și să le aducă electricitatea acasă.

Cazul Bodnariu

Am preferat să încerc să mă țin deoparte de cazul Bodnariu pe motiv că lamentărilor unor creștini cărora li s-au luat copiii pe motiv de abuzuri ale părinților nu mi se par chiar atît de interesant de urmărit. Nici măcar după tona de articole, proteste, comentarii, reportaje, ce dracu o mai fi e acolo pe internet avînd ca subiectul cazul ăsta (am citit și am urmărit prea puțin din toate materialele astea) nu m-a atras prea tare. Dar, în virtutea declarației de presă de azi, și a interesului sporit (din partea autorităților române) pentru acestui subiect trebuie să fac cîteva remarci.

O biserică în curtea școlii? Se poate și mai rău.

O biserică ortodoxă va fi ridicată pe un fost teren de sport al Şcolii generale numărul 8 din municipiul Hunedoara. Lucrările au început în această vară, după ce în urmă cu un an terenul din curtea școlii a fost cedat, printr-o hotărăre de consiliu local, Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Vacanța școlară s-a încheiat iar elevii s-au întors nu doar la cursuri, ci și pe terenurile de sport ale școlilor. Cei care obișnuiau să joace fotbal în curtea Şcolii generale numărul 8 din Hunedoara trebuie să fie acum mai precauți, pentru că mingile lor pot ajunge în șantierul viitoarei biserici, înființat în spatele porților. Fundația lăcașului de cult a fost construită deja, iar proiectul are termen de finalizare pănă în 2016. Fostul teren de sport, întins pe 1.100 de metri pătrați, a fost îngrădit. Atăt reprezentanții Inspectoratului Şcolar al Județului Hunedoara, căt și cei ai Episcopiei, sunt de părere că bierica din curtea unității de învățămănt nu va dăuna elevilor.

Laptele românesc aruncat pe cîmp, risipa cauzata de prostia oamenilor

Acum cîțiva ani buni, nici nu mai știu cîți (să tot fie vreo 15 sau 20), am văzut la televizor ceva documentar despre marea criză economică din anii 1930... pe vremea aia m-a surprins serios faptul că fermierii americani aruncau laptele în loc să-l dea pe gratis dacă tot nu puteau să-l vîndă. Nu mi-a plăcut niciodată risipa, iar acțiunea respectivă mi se părea de-a dreptul absurdă. Pe vremea aceea nu mi-am imaginat vreun moment că aveam să văd același lucru pe meleaguri romănești... dar scandalul aflatoxinei din laptele romănesc i-a prins cît se poate de serios pe fermierii mioritici.

Avocatul, procesul și primul caz de malpraxis bisericesc din România

Prima oară cînd am auzit de chestia asta, acum ceva timp (povestea a transpirat un pic prin mass-media acum cîteva săptămîni - parcă - și a revenit acum, cu ocazia primului termen de judecată), n-am fost sigur dacă ar fi trebui să rîd sau aștept pînă să fiu sigur ca să las hohotele să se dezlănțuie. Motivul? Citiți în continuare...

Clopotele catedralei creștin ortodoxe din Mioveni inscripționate cu numele primarului Ion Georgescu

Ştiți că statul romăn oferă o groază de bani cultelor religioase, nu? Chiar aseară scriam despre asta, solicitînd oprirea finanțării fără sens (doar ele se pot susține singure, chiar cu mult succes - BOR-ul este cea mai bună dovadă). Un exemplu excelent al cheltuilii absurde al banilor publici a fost difuzat aseară sub forma unei știri Pro Tv: primarul Ion Georgescu, Primăria și Consiliul Local Mioveni au cumpărat pe banii pe care îi au în administrare mozaicul exterior al catedralei creștin ortodoxe din oraș (în valoare de 220.000 de euro) și catedrale pentru aceeași clădire (217.000 de euro).

Promisiunile neonorate ale unora și eventualele repercursiuni financiare

Textul ăsta aceasta se dorește a fi mai degrabă o constatare decît orice altceva, o constatare a mentalității cîtorva dintre semenii (măcar din puct de vedere a speciei) și a conaționalilor noștri. Atitudinea lor este o parte a absurdistanului romănesc: am constantat-o de mai multe ori de-a lungul și de-a latul ultimilor ani, reacționez la ea (ar fi anormal să nu o fac), dar pînă acum nu a atins punctul critic care mă determină de obicei să scriu despre chestiile astea (așa cum o face nesimțirea și prostia).

Adeverinta de la biserică pentru servici: a jurat ca nu bea

N-am mai abordat demult subiectul, deși am fost tentant la un moment dat cînd comentam aburelile polticienilor romăni din ultimele săptămîni... Dar acum nu mă pot abține: este prima oară cînd văd o adeverință de la biserică pentru servici în care preotul susține că angajatul a jurat că nu va bea pentru o perioadă de cîteva luni.

Bogatia BOR versus saracia romanilor

Ceva mai devreme am găsit pe facebook imaginea alăturată. Nu știu dacă cifrele sînt cele adevărate, dar dacă cumva nu sînt adevărate diferența dintre ele și cifrele reale este prea mică ca să conteze asupra atitudinii Bisericii Ortodoxe Romăne.

Mafia cu robe de preot

Imaginea a apărut pe facebook cu descrierea "Frate... Ce mafioți...". La prima vedere aș fi jurat că-s niște mafioți îmbrăcați în robe de preot... totul corespunde: mașina, atitudinea, modul în care-s poziționați...

Averea imensă și afacerile bisericii

Cît de des ai observat știrile despre afacerile Bisericii Ortodoxe Romăne și despre averile imense (în terenuri, resurse și bani) strînse de cîte o biserică sau alta? Fie că-s adevărate, fie că-s doar niște exagerări, biserica face în continuare cam ceea ce vrea, primește bani de la stat fără a plăti impozite, construiește clădiri la fiecare pas, uneori în detrimentul spațiilor verzi, etc, etc. Ştiți și voi diverse aspecte ale problemei, doar v-ați lovit de ele de-a lungul timpului - n-are rost să le enumăr. Mass-media le mai remarcă uneori, dar le lasă baltă pentru că n-au de cîștigat nimic de acolo - pentru moment curentul este prea puternic.

Colindatori de octombrie #recensamint2011

Prima oară cînd am avut de-a face față în față cu recensămîntul de acest an a fost ieri: ieșeam din scara blocului și am dat peste o femeie care căuta blocul după indicativ. Pe bucățica de hartă de la google pe care o avea tipărită scria doar indicativele blocurilor (M1, de exemplu), numărul de pe stradă îl avea probabil scris altundeva. Venise să se intereseze despre locația unde va trebui sa revină în următoarele zile și să lase în cutiile poștele fluturași cu informații despre recensămînt.

Proiect de lege si intrarea la facultate fara bacalaureat

Ştim cu toții (sau ar trebuit să știm deja) de rezultatele dezastruoase de la bacalureatul din acest an, ambele sesiuni. Probabil ați aflat și de tentativele unora dintre facultăți de a-și completa locurile libere din anul întîi cu elevi de liceu care nu și-au luat examenul de bacalaureat, lucru ilegal - cel puțin în acest moment.

Un articol pe hotnews observat azi (după ce am auzit mai întîi la radio) abordează un proiect de lege care caută o cale ocolitoare la situația asta.

Momentul ortografic la liceu versus Rusinica

Cum spuneai netoții de la Cîrcotașii pe vremuri (cînd mă mai uitam și eu la ei)? Rușinică? Este un moment foarte potrivit pentru a face apel la vorba lor, din nou (am încetat să mă uit la Cîrcotași în momentul în care au devenit prea nesimțiți pentru gustul meu, dar cuvîntul folosit de ei este aplicabil de prea multe ori în zilele noastre).

Patriarhia BOR și aberațiile pe marginea megalomaniei lor

Nu mai trebuie să vă spun ce este proiectul de construire al unei clădiri imense denumite foarte pompos "catedrala mînturii neamului"... s-a tot spun și scris despre ea în ultimul an, suficient cît să audă oricine despre "chestia" aia. Multă lume a comentat pe marginea acelui proiect în ambele tabere (pro și contra construciei), iar printre ultimele articole pe marginea subiectului este unul apărut pe hotnews de două zile. Am reprodus mai jos porțiunea din articol care mă interesează:

BOR și certificatul de donator

Azi am aflat prin intermediul Orădeanului.com că patriarhul Daniel oferă certificate de donator celor cei care dau bani pentru sprijinirea proiectului megaloman denumit "catedrala mîntuirii neamului". Articolul de pe realitatea.net spune că:

Patru politiști bătuți în Cluj

Una dintre informațiile (mai mult sau mai puțin) recente spune că patru polițiști au fost bătuți pe o stradă (sau șosea) în Cluj de către un șofer și ceva prieten (sau niște prieteni) de-ai lui. Din ce-am înțeles că un echipaj a oprit un șofer în trafic, acesta a refuzat să se legitimeze și a chemat ajutoare care să-l scoată din problemă. Polițiștii au chemat și ei un echipaj suplimentar, ajungînd la 4 bucăți de Garcea în uniformă, și au încasat toți bătaie.

Admitere la facultate fara bacalaureat la Iasi

Cînd au început să se anunțe cifrele promovabilității la bacalaureat acum cîteva săptămîni mă întrebam cum vor reacționa facultățile: era cît se poate de clar că vor avea probleme cu numărul de studenți (sau cel puțin candidați, dacă mai există vreuna care solicită examen de admitere) înscriși în primul an de studii.

Zilele astea mi-a ajuns pe la urechi o știre pe care nu am avut prilejul să o comentez pînă acum: o universitatea Apollonia din Iași îi acceptă pe cei care au terminat liceul (nu le pot spune absolvenți pentru că nu-s așa ceva), dar nu au luat notă de trecere la bacalaureat. Sau cel puțin așa a susținut rectorul Vasile Burlui.

Discuții de dragul discuțiilor

Tema zilei este afișarea rezultatului la bacalaureatul care s-a terminat ieri, cu siguranță se va discuta despre ele măcar cîteva zile, odată cu finalizarea contestațiilor (am înțeles că nu-s decît cîteva mii). Nu consider contestațiile ca făcînd parte din examen pentru că știu prea bine felul de a fi a romănilor: cînd nu le convine o chestie comentează pînă nu mai pot, dar renunță la prima piedică un pic mai grea de trecut.

JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

web design consultanță software applicații Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.

Publish modules to the "offcanvs" position.