Tehnologie

Senzori pentru rănile cronice

Rănile cronice sînt acele răni a căror vindecare întîrzie prea mult, din diverse motive, cel mai frecvent fiind diabetul, și sînt destul de dese - nu doar în SUA ci și în întreaga lume.

Meci de fotbal proiectat 3D pe masa din bucătărie

Dacă tot a început campionatul mondial de fotbal (și ești binevenit să nu comentezi despre el, așa cum nu o voi face nici eu), dacă te uiți la meciurile de acolo s-ar putea să te intereseze și chestia asta.

Brațul bionic care crește împreună cu tine

Sau, cu alte cuvinte, niște proteze a căror dimensiune se poate modifica pentru a corespunde noile dimensiuni ale corpului tău.

Roboți cu mușchi

Cercetătorii din Tokio, Japonia, au reușit să combine plasticul, metalul și țesuturi musculare vii pentru a produce niște degete robotice bio-hibride funcționale.

Zgîrîie-norii viitorului

Unii spun că prin 2050, adică peste numai trei decenii și un pic, două treimi dintre oameni vor trăi în orașe, printre betoane, oțel și sticlă.

Utilizarea Inteligențelor Artificiale ca unelte

Inteligențele Artificiale (IA) au modificat deja piața forței de muncă și vor continua să-și înlocuiască corespondenții umani în tot mai multe domenii de activitate pe motiv de eficiență crescută. Și nici nu cer pauze de țigară sau de cafea.

Scaun Ikea asamblat de un robot

Data viitoare cînd mai comanzi produde Ikea și ai probleme în montarea lor ar trebui să știi un lucru aproape esențial: inginerii de la Nanyang Technological University (NTU) din Singapore au construit un robot cu două brațe (plus o cameră video și niște senzori) capabil să asambleze un scaun folosind manual din dotare și un algoritm special creat pentru asta.

Broaște și țestoase eliberate în natură

Nu-s genul de broaște și țestoase pe care le întîlnești la o plimbare prin natură: au fost imprimate 3D pentru a studia obiceiurile și preferințele animalelor respective în sezonul împerecherii.

Un asistent Google pentru Liviu Dragnea

Cică în cursul zilei de ieri, cînd își pierdea timpul prin sala de judecată jucîndu-se cu telefonul mobil și-și asculta avocatul susțindu-și pledoaria, Liviu Dragnea s-ar fi speriat de faptul că telefonul inteligent a început să asculte ce se spunea în jur.

Cum ar arăta semnalele extratereștrilor?

Este o întrebare un pic cam retorică, dar și una existențială: șansele de a fi singuri în Univers sînt neglijabile (cu cît se adună mai multe informații despre sistemele solare din galaxie și planetele din cadrul lor, respectiv despre alte galaxii cu atît scade probabilitatea ca Terra să fie singura planetă cu viață mai mult sau mai puțin inteligentă), dar spațiul din jurul nostru e foarte mare. Mult prea mare pentru a fi cercetat într-o generație sau două.

Elicopterul marțian

Următoarea mașinuță care va fi trimisă de NASA pe Marte în 2020 va fi însoțită și de un elicopter pentru cartografierea mai rapidă a zonei din jur.

Misiune de cercetare a subsolului planetei Marte

Multă lume are cel puțin o idee despre subsolul și nucleul planetei Pămînt (reprezentări ale acestora, bazate pe teoriile oamenilor de știință din domeniu, sînt disponibile la o simplă căutare cu google sau youtube), dar informațiile despre subsolul și nucleul lui Marte sînt încă insuficiente pentru reprezentări similare.

Submarinul de pe Titan

Probabil că submarinul ăsta de pe Titan este unul dintre cele mai îndrăznețe proiecte pe care le-a gîndit NASA în ultima perioadă.

Vulpea bionică zburătoare de la Festo

Nu e pasăre, nu e liliac, chiar dacă seamănă cu ele: e doar o dronă cu aripi care zboară într-un mod similar mamiferelor actuale (liliecii fiind cele mai cunoscute mamifere zburătoare).

Barack Obama: Donald Trump e un tîmpit

Filmulețul arată realist? Probabil. Seamănă cu fostul președinte Barack Obama (la voce, mesajul corporal, etc)? Pentru că nu e tocmai real.

Roboții au ajuns să cutreiere fundul oceanului

Vulcanii de pe fundul oceanului par să fie o lume complet diferită de cea cu care sîntem obișnuiți, o lume umedă, acidă, toxică și de multe ori foarte întunecată. Un loc în care fotosinteza este imposibilă (procesul are nevoie de lumina soarelui), iar creaturile de la mare adîncime supraviețuiesc datorită chiomiosintezei (procesarea substanțelor chimice împrăștiate de vulcani în ocean) și a căldurii vulcanilor.

Aplicație software pentru proteze

Ce poți să faci dacă un curent produs de contactul cu liniile de curent îți prăjește mîinile obligîndu-i pe doctor să ți le amputeze mai jos de coate pentru a-ți salva viața? În trecut nu puteai face mare lucru, dar în ultimii ani opțiunile au început să apară, sau chiar să se diversifice.

Sfîrșitul erei tranzistorilor din silicon

Apariția tranzistorilor a dus la o revoluție tehnologică și industrială care ne-au schimbat viețile: fără ei n-ai fi avut PC-urile și laptopurile pe care să le butonezi, telefoanele inteligente și tabletele pe care să le iei cu tine cam peste tot, iar internetul ar fi fost foarte diferit. Dacă ar fi existat așa ceva într-o lume fără tranzistori.

Doi sateliți noi pentru a urmări zonele critice ale Terrei

În anul 2018 NASA își va concentra atenția pentru a urmări părțile izolate ale Terrei dar care se schimbă cu o rapiditate îngrijorătoare. Unii consideră aceste schimbări ca fiind critice. 

Alunecări de teren evaluate de pe orbită

Atunci cînd condițiile sînt îndeplinite (cînd plouă abundent iar terenul are o consisență anume) alunecările dezastruoase de teren (care implică mii sau milioane de tone de pămînt / noroi, apă și alte obiecte) poate avea loc în numai cîteva minute.

Pentru prima dată în istoria recentă (ultimii cîțiva mii de ani) cercetătorii pot să evalueze amenințările alunecărilor de teren aproape în timp real datorită sateliților artificiali de pe orbită și a unui model dezvoltat de cei de la NASA (centrul zborului spațial Goddard din Greenbelt, Maryland).

JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

web design consultanță software applicații Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.

Publish modules to the "offcanvs" position.