Tehnologie

Atunci cînd condițiile sînt îndeplinite (cînd plouă abundent iar terenul are o consisență anume) alunecările dezastruoase de teren (care implică mii sau milioane de tone de pămînt / noroi, apă și alte obiecte) poate avea loc în numai cîteva minute.

Pentru prima dată în istoria recentă (ultimii cîțiva mii de ani) cercetătorii pot să evalueze amenințările alunecărilor de teren aproape în timp real datorită sateliților artificiali de pe orbită și a unui model dezvoltat de cei de la NASA (centrul zborului spațial Goddard din Greenbelt, Maryland).

Chinezii au inventat praful de pușcă și ne-au prezentat artificiile, iar tradiția e veche de aproximativ mileniu. S-ar putea ca în cîțiva ani acea tradiție să devină istorie: cei de la Intel vor să folosească drone pentru a înlocui spectacolele focurilor de artificii.

Roboții industriali au ajuns și în construcții, ceea ce nu e tocmai un lucru rău. E absolut normal să înlocuiască munca necalificată, mai ales atunci cînd oamenii au devenit delăsători și nu-s prea pregătiți pentru activitatea respectivă.

Dacă ai părinți, rude sau prieteni care nu se împacă deloc cu tehnologia s-ar putea să fii interesat în așa ceva.

Ochelarii inteligenți dynaEdge AR realizați de Toshiba sînt destinați celor care sînt în mijlocul unei activități ce le ține mîinile ocupate, dar au nevoie de niște informații suplimentare: calculatorul de buzunar atașat ochelarilor de afișează pe lentile imaginile necesare.

Sînt nițel cam sceptic că tehnologia din spatele arsenalului nuclear este chiar așa cum e prezentată în imaginile alăturate, dar ceva din ce se spune acolo are foarte mult sens: atîta vreme cît tehnologia funcționează fără erori nu prea are sens să o schimbi. Iar dacă este protejată de acțiunile neautorizate venite din exterior cu atît ai mai puține motive să o actualizezi.

Recordul celor de la Samsung sună aproape tentant, mai ales dacă ai la dispoziție resursele și informațiile unei firme și ai cu ce să-l umpli.

Foarte probabil că încă există bărbați care mai consideră că locul femeii este în bucătărie, printre oale și crație, pregătindu-le mîncarea. Dar dacă femeile-s suficient de independente financiar să-și cumpere monstrulețul ăsta făcut de GE Appliances s-ar putea ca bărbații să li se alăture repede.

Parte a rezultatelor tehnologiei LiDAR este cartografierea detaliată a orașelor de la suprafața pămîntului și cartografierea generală (doar a contururilor) a celor îngropate de pămînt și vegetație.

Sau, mai precis, o jucărie simpatică (varianta beta are atașat un Raspberry Pi) cu care poți să te joci nițel, mai ales dacă te pasionează programarea.

Roboții n-au nevoie de oxigen sau apă potabilă în interiorul minelor, și nici nu-i deranjează prea mult lipsa luminii vizibile, și tocmai de aceea pot fi folosiți pentru cartografierea galeriilor părăsite pentru a preveni deversarea apei contaminate din interiorul acestora în rîurile din apropiere.

Dacă ideea asta va prinde, în cîțiva ani bățul pentru selfie va deveni istorie, un obiect pe care-l folosești pentru a culege cîte o chestie la care n-ajungi sau cu care să te scarpini pe spate: AEE a construit o carcasă de smartphone ce poate fi folosită ca dronă (bateria permite doar 4 minute de zbor) pentru a-ți face fotografii (ție și grupului de prieteni).

Orbita Terrei e destul de spațioasă, poți să te plimbi acolo multă vreme fără să ajungi de două ori într-un loc anume, dar începe să devină un pic cam înghesuită: gunoiul spațial e format din cîteva milioane de obiecte de dimensiuni diferite, iar riscul coliziunii cu ele crește pe măsură ce petreci tot mai mult timp acolo sus.

Ocolul Pămîntului în 40 de zile de Jules Verne a cam făcut valuri în perioada aia, acum un secol-jumate, pentru că era o călătorie nu tocmai la îndemînă. Acum ocolul Terrei în cîteva zile (ce variază de vitezele avioanelor și numărul escalelor) nu e mare lucru.

La cît de ușor se mișcă roboțelul ăsta, aproape indiferent de mediu, ai zice că ar putea fi folosit fără prea mari probleme pentru livrarea la țintă a medicamentelor de care organismul uman are nevoie.

A se folosi cu multă grijă: cei de la Google se laudă că asistentul ăsta poate face mai mult de 1 milion de lucruri diferite.

Ceea ce arată bine pe hîrtie s-ar putea să arate bine și în spațiul cosmic: vreme de mii de ani origami a fost folosită pentru a crea opere de artă din hîrtie, dar în ultimele decenii tehnica plierii hîrtiei a fost folosită și în tehnologia modernă, inclusiv în cea spațială.

Ideea nu e chiar rea, mai ales dacă stai la birou, nu te miști chiar atît de mult cu calculatorul în brațe și ai nevoie de un pic mai multă siguranță decît cea pe care o oferă wi-fi-ul: lampa îți oferă acces la internet prin infraroșu (așa cum acționează telecomenzile televizoarelor) în locul undelor radio obișnuite.

Connecterra, un start-up ce folosește Inteligența Artificială și capacitatea de învățare a mașinilor pentru a-i ajuta pe fermieri să-și păstreze vacile sănătoase și a-și face fermele mai eficiente.

Mașinile zburătoare sînt un vis frumos care tot circulă prin lumea științifico-fantasticului de cîteva decenii deja, iar cîțiva au făcut deja primii pași în construirea unor asemenea dispozitive pilotate de oameni.

User Rating: / 0
PoorBest  
Tehnologie - Dan-Marius Sabău: 0 out of 5 based on 0 reviews.


JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

web design consultanță software applicații

Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.